Moet er nog (blauw) licht zijn?

1.jpg

> Dossier

Moet er nog (blauw)

licht zijn?

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zijn we onder invloed van blauw licht afkomstig van tv-, computer- en smartphoneschermen, ... Blijkt nu ook dat nog een negatieve impact te hebben op onze gezondheid.

Tekst en samenstelling: Anja Van Der Borght


Afgelopen jaren werd veel onderzoek verricht naar de eventuele nadelige effecten van blauw licht op onze gezondheid. Estée Lauder Research komt op dat vlak met een doorbraak en bewijst voor het eerst in-vitro dat nachtelijke blootstelling aan blauw licht het natuurlijke slaap-waakritme van onze huidcellen verstoort, wat kan leiden tot snellere tekenen van huidveroudering.

Digitale veroudering

Jouw smartphone die 's nachts blauw oplicht bij elk berichtje dat binnenkomt... het is geen goed idee! 's Nachts kan de blootstelling aan blauw licht immers het signaal geven dat het nog steeds dag is en dat ons lichaam alert moet blijven. De wetenschappers bij Estée Lauder hebben voor het eerst aangetoond dat de blootstelling aan blauw licht de werking van ons nachtelijk klokgen vermindert en zo het natuurlijke nachtritme van de huidcellen aantast. Dit betekent dat blootstelling aan nachtelijk blauw licht het natuurlijke herstelproces van de huid kan verhinderen of ontregelen wat kan leiden tot een snellere veroudering van de huid.

Verkoopstips

Natuurlijk nemen we dit onderzoek door belanghebbende partijen die graag crèmes verkopen niet zo maar aan maar de negatieve impact van blauw licht 's nachts op onze gezondheid en vooral ons slaapritme en herstelmechanisme werd al door meerdere onderzoeken aangetoond. Het is dan ook geen wonder dat ook tal van andere beautymerken beschermingsproducten ontwikkelen om de huid te beschermen tegen schadelijke gevolgen van milieu-invloeden zoals luchtvervuiling, UV-stralen, IR-licht (infraroodlicht) en nu dus ook blauw licht in al zijn vormen. Wie zijn klanten het neusje van de zalm wil aanbieden, doet zo'n beautygamma in. Maar er is veel meer. Zo zijn er ook brillen die beschermen tegen blauw licht en de ogen minder vermoeien of zelfs 'blue light blockers' voor smartphones, tablets en computers. Hoewel dat voorlopig vooral hebbedingen zijn; een negatieve impact van blauw licht overdag is voorlopig nog niet bewezen, in tegendeel, licht en ook blauw licht overdag zijn een noodzaak voor het lichaam. Op zoek naar een leuk gespreksonderwerp? Stimuleer je klanten gezond en mooi te blijven en hun smartphone op geel licht te zetten of een app te downloaden die blauw licht filtert. Een verwittigd man of vrouw is er twee waard.DossierEléonore Cucca