Haarkleuren op maat

2.jpg

> Dossier

Haarkleuren op maat

Van natuurlijke kleuren over pastels tot opvallende regenboogkleuren... kleuren op maat van de consument zijn vandaag de trend. Maar wat doe je als de klant voor jou door de week in een verzekeringskantoor werkt en in het weekend een kleurrijk partybeest wil zijn?

Anja Van Der Borght


De ontwikkelingen op de kleurenmarkt de laatste jaren hebben de kapper in staat gesteld om zowat elke kleurvraag van de consument te beantwoorden met een mooi kleurresultaat dat de haren niet of nauwelijks beschadigt. En gelukkig maar, want de klant wordt steeds veeleisender en wil ook vaker van stijl en kleur veranderen. Het goede nieuws is: dat je pruiken daarvoor gerust in de kast mag laten hangen. Maar wat zijn dit jaar precies de trends en de nieuwe technologieën? We vroegen het Natasja Keijzer (Creative Director Ministry of Beauty), Tom Sneppe (Academy Manager Schwarzkopf Professional BeLux), Ana Pavlic (Education Manager Keune Haircosmetics) en Bart Dewandeleer (Marketing Director L'Oréal Professionnel).

Ready to glow?

Met ruim een miljoen #shimmer posts op Instagram, is de trend van de haarkleuren geïnspireerd op make-up in volle bloei. L’Oréal Professionnel creëerde met Color Addict Shimmer een nieuwe dienst in het kapsalon voor alle vrouwen die een gesofisticeerde kleuring met multiweerschijnen wensen. Deze eerste permanente kleuring met gebooste reflecties van L’Oréal geeft een mooi resultaat op maat, zelfs op de donkerste basissen. De nieuwe formule zorgt voor trendy, subtiele en zichtbare resultaten met een metaalkleurige glow! Color Addict Shimmer is trouwens gebaseerd op de grote pijlers van het merk (Majirel, INOA, Dia en Colorful Hair), is verrijkt met tien nieuwe tinten en biedt een trendy, subtiel palet met zelfs roze en zilver!

Echos Coiffure: Welke zijn volgens jullie de nieuwste trends inzake haarkleuren?

Ana Pavlic: “De trend is karaktervol natuurlijk en varieert van polaire kleuren tot goudroze blond, een subtiele mix van warme en koude reflecties in combinatie met een glamoureuze maar meer massieve snit. Onze collectie #Coloryourmood vormt daarvan het perfecte voorbeeld en combineert op magische wijze reflecties, natuurlijke schoonheid en een meer assertieve stijl.”

Natasja Keijzer: “Kleuren wordt ook persoonlijker. Men kijkt niet langer in kleurboeken maar kiest de kleur die bij de klant en zijn persoonlijkheid past. Gezien we tegenwoordig zowat alle kleuren kunnen bewerkstelligen van blond tot zwart en zelf pastel, kan dat ook.” De ene klant heeft een al wat meer kleurrijke persoonlijkheid dan de andere en meer en meer klanten kiezen voor een niet natuurlijke haarkleur of een pastelversie van blauw, groen, roze, ...

Tom Sneppe: “Pasteltinten blijven het inderdaad nog steeds goed doen binnen de laatste trends. We merken ook dat eindconsumenten steeds vaker van look en kleur veranderen. Dit vooral dankzij nieuwe technologieën zoals onze bondingtechnologie die zonder haarbreuk helpt te ontkleuren/verhelderen. Door het gebruik van producten met bondingtechnologie (Fibreplex/ BlondMe) is het mogelijk om de haarkwaliteit te behouden, zodat kappers hun klanten steeds op een gezonde manier met behoud van de haarkwaliteit toch een andere kleur kunnen voorstellen. Verder merken we dat klanten zelf ook meer durven experimenteren met fellere tinten. Ze gaan de klassieke ombréstijl bijvoorbeeld wat pimpen met fellere lokken.” Kleuren zonder folie of papier kan die taak wat vergemakkelijken.

Kleuren zonder folie of papier

Colour Your Way van Affinage speelt met de Creative Color Thickener in op kleuren en ontkleuren op maat van de klant. Verkrijgbaar in poeder- en in vloeibare vorm bepaal je immers zelf de viscositeit van elke kleur- of ontkleurformule voor een precieze plaatsing. Zowel het poeder als de liquid zijn geschikt voor alle vrijehandkleurtechnieken, waaronder balayage, ombré, sombré, smudging, root streches en highlighting op maat. Zonder het gebruik van folie of mechepapier vermijd je kleurdoorloop wanneer meerdere tonen (niet meer dan drie toonhoogten verschil) naast elkaar worden gebruikt. De Thickener heeft geen invloed op de prestaties van de ontkleuring of de kleur waardoor jij als kleurspecialist honderd procent kan vertrouwen op het resultaat.

Echos Coiffure: Welke tips heb je voor kappers om de nieuwe trends bij hun klanten aan de man/vrouw te brengen?

Natasja Keijzer: “Ga een goed adviesgesprek aan met de klant. Wie is de persoon die op de stoel voor jou zit? Wat voor werk doet zij/hij? Wat zijn haar/zijn hobby’s. Laatst had ik een dame voor me die aangaf bij een bank te werken en in het weekend graag naar festivals ging. Bij haar heb ik een prachtige bob geknipt met hidden colors. Door de week draagt zij haar bob in een middenscheiding; in het weekend in een zij-scheiding waardoor de kleur aan het oppervlak verschijnt.”

Ana Pavlic: “In het advies van de kapper naar de klant toe vinden wij kappersboeken wel nog een voorname tool net zoals onlineplatformen als http://keuneeducation.com/keune-streetsalon-platform/ Daarnaast bieden seminaries waarin artiest-trainers nieuwe collecties presenteren veel inspiratie. Deze seminaries bieden creativiteit en inspiratie op lange termijn. Het blijft een must voor de kapper om een eigen collectie in zijn salon te creëren en met andere woorden de collecties van de merken op een eigen manier te interpreteren, die realisaties te fotograferen, te filmen en te verspreiden via (sociale) media. Ook de medewerkers van het salon moeten een vitrine voor deze collecties vormen.” Want voor de eindconsument geldt nog altijd zien, doet verkopen.

Echos Coiffure: Welke zijn volgens jou andere nieuwe trends inzake haarkleurproducten bijvoorbeeld inzake geuren, verpakkingen, etc?

Ana Pavlic: “Natuurlijke technologieën, exclusieve parfums op basis van etherische oliën en plantenextracten doen het goed. De visuals en verpakkingen zijn clean en de stijl is vaak 'nude'. Onze So Pure kleuring vormt daar een mooi voorbeeld van. Deze kleuring combineert een technologie gebaseerd op gecertificeerde biologische, essentiële oliën verrijkt met phytokeratine en biedt – hoewel ze vrij is van parabenen, ppd en ammoniak – toch alle kleurmogelijkheden van een conventionele oxidatiekleuring. De kleuring is synoniem met meer nude tinten, natuurlijk warme tinten en garandeert de dekking van witte haren, maar ook mooie, oplichtende kleuren en het neutraliseren van blond. De sprankelend textuur heeft een zoete geur van jasmijn en sandelhout. De hoofdhuid wordt beschermd dankzij gecertificeerde biologische arganolie (afkomstig uit het Atlasgebergte in Marokko). Het haar is helderder en wordt op natuurlijke wijze versterkt. Ons assortiment So Pure Care biedt een perfecte thuismonitoring voor veeleisende klanten die dicht bij de natuur staan.”

Bart Dewandeleer: “Natuurlijkheid en respect voor de natuur is meer dan een trend. Onze wensen en behoeften veranderen voortdurend en vandaag de dag hebben meer en meer consumenten een echte 'groene' mindset ontwikkeld. Ze kijken verder dan de producten an sich en willen iets dat goed is voor henzelf, voor de mensen rondom én voor de planeet. Botanéa, de nieuwe professionele haarkleuring van L’Oréal Professionnel – honderd procent plantaardig en vegan, speelt daarop in.

Botanéa is synoniem met drie volledig plantaardige poeders - henna, indigo en cassia - zorgvuldig geteeld in India en de puurste op de markt. De veganformule is gezuiverd en verrijkt met honderd procent natuurlijke kokosolie. Duurzaamheid is het codewoord bij deze kleuring. Niet alleen zijn de grondstoffen op duurzame wijze ontgonnen in India waarbij gestreefd wordt naar een verbetering van de werkomstandigheden van de plaatselijke bevolking – zogenaamde solidarity sourcing; ook de papieren zakken waarin de poeders verpakt zitten, zijn gemaakt uit duurzaam FSC-Certified papier afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Elke Botanéa-klant ontvangt een set van drie plastic hervulbare potten vervaardigd van vijftig procent gerecycleerd plastic. Met andere woorden we hebben ons uiterste beste gedaan om zo groen mogelijk te gaan.”

Echos Coiffure: Zijn er laatst nog nieuwe ingrediënten, methodes geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat haarkleuringen lang houden, zo min mogelijk irriteren of het haar niet beschadigen?

Natasja Keijzer: “Wij beschermen en versterken het haar tegenwoordig zelfs tijdens het kleuren of permanenten. Eigenlijk is geen enkele salonbehandeling meer compleet zonder producten zoals KeraBond. Immers, niet alleen kleur- en permanentklanten zijn gebaat bij deze weldoener voor het haar ook als het haar van een klant beschadigd is of wat extra zorg kan gebruiken, is KIS KeraBond ideaal. KeraBond omvat twee stappen en beschermt en verbetert de kwaliteit van de haarstructuur en voorkomt haarbreuk van binnenuit: KeraBond Step 1 'Protect' en Step 2 'Strengthen'. Step 1 voeg je eenvoudigweg toe aan het kleurmengsel. Terwijl de kleur, blondering of permanent inwerkt, doet de protector zijn werk: de beschermende ingrediënten dringen diep in de cortex en maken het haar weerbaar tegen het chemische proces. Step 2 breng je na het kleuren aan en laat je afhankelijk van de haarconditie tot tien minuten inwerken. De herstellende ingrediënten versterken het haar zichtbaar en voelbaar. Ook als het haar extra zorg kan gebruiken, is KeraBond ideaal. Je kan het ook aanbieden als heerlijke verwenkuur (Step 2) of als Intensive Rescue Treatment (Step 1 en 2) in geval van sterk beschadigd haar. De behandeling is vrij van parabenen, sulfaten en formaldehyde en honderd procent vegan.”

Tom Sneppe: “Bonding technologie zorgt ervoor dat de haarkwaliteit tijdens het blondeerproces behouden blijft waardoor ook de kwaliteit van de toning en de pasteltinten langer blijft.”

Echos Coiffure: Wat is volgens u de beste innovatie onlangs op vlak van haarkleuringen?

Tom Sneppe: “Voor mij is er een tijdperk voor Fibreplex en een tijdperk nadien. Vandaag de dag kan de kapper veel meer. Hij kan bijvoorbeeld steeds verder gaan in het blonderen en zo een lichtere basis bekomen om mooie pasteltinten toe te passen. Er is wel een limiet en de haarkwaliteit moet steeds in acht genomen worden, maar eindconsumenten springen zeer graag mee op deze trend. Wat kappers vroeger voor onmogelijk dachten, is vandaag dankzij bonding zeker mogelijk! The sky is bijna the limit!”

Ana Pavlic: “Bij ons draait de laatste nieuwigheid om kleuren met een lager gehalte of vrij van ammonia en Monoethanolamine (MEA), zoals onze huidige kleuren Tinta Color en So Pure-kleur. Dankzij nieuwe technologieën bekomen we dezelfde kleurresultaten als voorheen terwijl ze de hoofdhuid en het haar respecteren en ook de gezondheid van de professionele gebruikers beschermen. Daarenboven vereenvoudigen ze de toepassingen in het kapsalon aanzienlijk (diagnose, menging, toepassing, blootstellingstijd, veiligheid, duidelijkheid inzake ingrediënten, ...)

Ons 'nieuwe generatie' poeder Ultimate Blonde met tarweproteïne, dat minder ammoniumpersulfaat bevat, stelt de kapper in staat het haar acht tonen op te lichten zonder daarbij gebruik te moeten maken van een hoge concentratie oxidatiemiddel. Het oxidatiemiddel fungeert slechts als motor voor de oplichting en de menging. Dit poeder wordt meestal bij 10 volumes (3%) gebruikt en geeft tot vijf tonen verschil. Het haar is helderder en zachter, en in het geval van een complete ontkleuring is de hoofdhuid toch beschermd.”

3.jpg
4.jpg

Echos Coiffure: Zijn er bepaalde nabehandelingen die meer en meer aan belang winnen?

Natasja Keijzer: “Thuis de juiste producten gebruiken is een must. Een goede shampoo, een na-behandeling, informeer je klant hier altijd over. Wanneer je een mooie kleur in je haar hebt en je zou het bijvoorbeeld wassen met een niet-aangepaste shampoo, dan is de kleur in geen tijd weer verdwenen. Het is dus belangrijk om de juiste producten te gebruiken voor het behoud van de haarkleur maar ook voor de conditie van jouw haar. Een gewone conditioner uit de supermarkt zorgt er alleen voor dat je de haren vlotjes kan doorkammen. Een goede verzorging vanuit het salon zorgt ervoor dat er extra proteïne of vocht in je haar komt. Tevens is de professionele keratinebehandeling ook niet meer weg te denken uit de salon.”

Ana Pavlic: “De combinatie van Solamer en LP 300 doet de kleurpigmenten beter hechten. Dit maakt dat de kleuring 15 procent langer houdt dan die van andere merken op de Belgische markt.”

Echos Coiffure: Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

Ana Pavlic: “We moedigen onze kapperspartners aan om te evolueren dankzij nieuwe producttechnologieën, we stimuleren hen om hun gewoontes te veranderen. Sociale netwerken zijn een integraal onderdeel van het leven van consumenten die streven naar een haardos om van te dromen. In kleur is alles mogelijk, maar het blijft belangrijk volgens de deontologie te werken en de regels die in onze bijbel voor het gebruik van technische producten zijn vastgelegd te volgen.”

Stop tijd- en waterverspilling

Wat rondsnuisteren doorheen de nieuwigheden bij de diverse haarfabrikanten deed ons oog vallen op enkele andere interessante nieuwe hebbedingen en technologieën. Zo zijn voor elkeen die begaan is met het milieu en zijn eigen portemonnee verfpotjes voor eenmalig gebruik in ecologisch materiaal een must. Met de ECO-verfpotjes van WeCare4Hair.com,

bijvoorbeeld, maak je komaf met waterverspilling en tijdverlies aan de wastafel. Zelf verfpotjes uitspoelen is niet alleen tijdrovend en vervuilend, het is ook synoniem met waterverspilling en zal op termijn ook je leidingen verstoppen. De ECO-verfpotjes voor eenmalig gebruik zijn vervaardigd in suikerriet – meer bepaald van restproducten uit de suikerindustrie – en volledig afbreekbaar/composteerbaar maar ook hitte- en vochtbestendig. Kortom, ze sluiten perfect aan bij de belevingswereld van vandaag waarbij we steeds bewuster trachten om te gaan met onze natuurlijke rijkdommen. Bovendien kom je op het einde van de rit nog goedkoper uit ook.

Wat nog?

Muk Haircare Hybride Pigment Technologie (HPT), de nieuwe hybridepigmenttechnologie ontwikkeld in Australië door kleurexperten voor kleurexperten bijvoorbeeld. Muk Hybrid Cream Hair Color is naar verluidt ‘s werelds meest geavanceerde en complete hybridehaarkleuringssysteem waarbij in tegenstelling tot conventionele kleurpigmenten, het unieke hybridepigment converteert door middel van de gebruikte Muk hybrid ontwikkelvloeistof of lotion. Hybride Pigment Technologie kan zes resultaten uit één enkel pigment leveren. Muk Hybrid Cream Hair Color maakt ook gebruik van unieke clusterpigmenttechnologie, waardoor microhybridepigmenten met gemak in binding met elkaar kunnen treden om grote kleurmoleculen te vormen die leiden tot ongeëvenaarde houdbaarheid en vitaliteit. Hybride Pigment Technologie maakt gebruik van één van de laagste ammoniakgehaltes in het professionele circuit, amper 0,04 procent. Dit ultra-lage ammoniak niveau draagt bij tot het verminderen van schade aan het haar, van zwelling van de haarschacht en van de geur.

Word ook jij regelmatig geconfronteerd met vlekken op de huid van de klant. Geen paniek. Het is dagdagelijkse kost bij elke kapper die kleurt. Voortaan hoef je trouwens niet meer te boenen en te poetsen om kleurrestanten van de huid te verwijderen, want met hair color remover wipes verdwijnen zelfs de donkerste vlekken als sneeuw voor de zon. Gewoon even lichtjes wrijven met de zachte non-woven wipes en de huid is weer schoon. De wipes zijn doorgaans hypoallergeen, hydraterend en niet getest op dieren. Dat voelt extra goed!

5.jpg

Flash make-up

Ook de afwasbare kleuren die één of drie wasbeurten houden, doen het nog steeds goed. Ideaal voor een avondje uit, een festivalletje of kerst? De professionele flash make-up voor het haar van L’Oréal Professionnel is nieuw en compatibel met alle haartinten. Zoals bij het aanbrengen van oogschaduw omhult Colorfulhair Flash Pro Hair Make Up het haar met een gepigmenteerde kleur zonder het haar eerst te moeten ontkleuren. Deze dienst die van kleur tot styling amper 5 tot 15 minuten vraagt, maakt het haar glanzend, geeft het een natuurlijk aanvoelen en verdwijnt al na één shampoobeurt. Perfect voor alle vrouwen die houden van speelse effecten en volledige make-overs zonder haarbeschadiging en zonder verplichting. Als kapper pas je één van de elf nuances toe met een penseel of met je vingers. Moet er nog meer kleur zijn?DossierEléonore Cucca