The House of Luxury, Bornem

1.jpg

> Business

The House of Luxury, Bornem

René Frateur is één van de pijlers van de Belgische kappersindustrie. Hij heeft samen met zijn zoon Geoffrey Frateur gedurende iets minder dan dertig jaar een team als ‘één’ familie geleid. Hij heeft Joico in België op de kaart gezet en enkele jaren terug verkocht. Hij kon zich gemakkelijk terugtrekken uit het zakenleven en rustig golfen. Maar de ondernemersmicrobe bleef kriebelen en Moose zag het licht. Het contact met ZIJN kappers blijft belangrijk!

Anya Loonen


René ontvangt ons in zijn stijlvol industrieel pand aan de Puursesteenweg in Bornem. Op het eerste gezicht een zeer dynamische en ondernemende buurt waar scholen, privé villa’s en ondernemingen vlekkeloos naast elkaar evolueren. Het valt ook meteen op dat dit ruime gebouw stijlvol is ingericht en dat de buur – handelaar in wijn, kaas en delicatessen – volledig op één lijn staat met de boodschap van Moose: aandacht en respect voor de natuur, Scandinavisch minimalistisch design met een kleurrijke ‘Cobra Chesterfield’ zetel waar we met veel genoegen plaats in nemen. Alles getuigt hier van een professionele kappersaanpak, maar op een wendbare, familiale wijze.

Waarom bent u opnieuw van nul begonnen, wat drijft u en waar haalt u de energie?

René Frateur: “Hele dagen blijven golfen is echt niets voor mij. Elke week een paar uur golfen met vrienden als fysieke inspanning én ontspanning is prima, maar dan moet ik iets constructiefs doen. En ik zat ermee dat ik 15% van mijn klanten – die ik altijd zeer gewaardeerd heb – na de verkoop zo maar zou laten stikken. Ik voelde na de overname, dat er een tijdperk aanbrak, een scharniermoment dat grote veranderingen aankondigde. Daar zitten we trouwens nog volop in. Er wordt veel over ecologie gesproken, maar weinig gedaan. Ik ging dus op zoek naar kleine producenten die echt naleefden wat ze beloofden en consequent produceren. Ik kwam terecht bij kleine, familiale bedrijven die werkelijk met onze toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen begaan zijn.”

Waar ging u heen om u te informeren? Om in de toekomst te kunnen kijken?

RF “Naar Bologna. Maar al snel stelde ik vast dat ik in Scandinavië terecht kwam, bij kleine authentieke bedrijven: Gold, ZenzTherapy, Organic Hairspa, Zenz organic©;en een zeer aparte mannenlijn Scottish Hair &Beard.

Uitzonderlijke producenten die niet spreken over al wat er NIET in hun producten zit, wel over de ingrediënten (kruiden, etherische oliën, ..) die ze hebben gekozen en waarom. Telkens opteren zij voor een beperkt gamma intelligente producten waarmee de professionele hand, mits vakkundige begeleiding, alles kan bewerkstelligen.

Het zijn stuk voor stuk bedrijfsleiders die echt met de natuur begaan zijn, én met hun medewerkers, die kort op de bal blijven spelen om de toekomst beter voor te bereiden. Expertise en duurzaamheid gaan hand in hand.”

3.jpg
4.jpg

Waar komt de naam Moose vandaan? En waarom heet dit pand The House of Luxury?

RF “Moose is het resultaat van een brainstorming sessie met een communicatiebureau… Het suggereert natuur, sterkte, authenticiteit, … Het vat samen waar wij voor staan. En vervolgens ging ik op zoek naar een pand om de nieuwe structuur in onder te brengen. Toen ik dit gebouw ontdekte waarin een interieurzaak was gevestigd, deed ik een bod. Samen met Ingrid, mijn schoondochter zagen we meteen de mogelijkheden en hoe het er uit zou moeten zien. Samen met een architect en Walter van Gamma voor de technische inrichting, gingen we aan de slag.”

Meteen bij het betreden van het pand – links van de centrale hal, rechts is een wijnhandel – staan stijlvolle rekken van smeedijzer en hout voor een verticale ‘moswand’ en een toog met zijversiering die herinnert aan de Paul Smith streepjescode. Slimme verlichting, raak geplaatste spiegels, sierlijk lange houten kaptafel met stoelen aan beide kanten, een schitterende vergaderruimte achter glas. Eén hoog zijn de kantoren en de technische ruimte met een professionele keuken.

RF “The House of Luxury omdat Moose blijft zoeken naar vooruitstrevende concepten om de kapper een waaier aan mogelijkheden te kunnen aanbieden zodat ze hun doelstellingen kunnen verwezenlijken. Met de buur - handelaar in wijn, kaas en delicatessen van kleine, artisanale producenten - zitten wij helemaal op eenzelfde golflengte, hij in food en ik in coiffure. Het is hard werken, maar het schenkt voldoening wanneer de jonge kapper open bloeit en je zijn bedrijf ziet groeien. Daar doe ik het voor. Kwaliteit boven kwantiteit. De kapper is door zijn klanten doordrongen van de ecologische boodschap maar hij heeft medewerking nodig om zijn toekomst op een alternatieve manier uit te bouwen. Wij helpen hem met kwalitatieve producten en uitzonderlijke service.

Zijn er opleidingen gepland?

RF “De Academie zal hier binnen de kortste tijd op volle toeren draaien. Onze mensen volgen opleidingen en geven de kennis door. Vanaf 2019 zijn internationale kappers te gast om trainingen te geven. Dit gekoppeld aan een jong en zeer gemotiveerd team dat altijd klaar staat om de Belgische kapper bij te staan, te helpen mee te denken, maatwerk te leveren, …”

The House of Luxury staat niet voor bling bling maar voor sober design ‘with a twist’ voor authenticiteit en vakmanschap, waar de hedendaagse milieu en trendbewuste kapper terecht kan.BusinessEléonore Cucca