Passage Bleu, schoonheidssalon

1.jpg

> Business

Passage Bleu, schoonheidssalon

Omdat een kapsalon moet meegaan met zijn tijd en vooral ook moet inspelen op de verwachtingen van zijn cliënteel, opende Fabrizio Castellano een zaak waar haarstyling, schoonheidsverzorging en urban wellness hand in hand gaan. Het is ondertussen zes jaar geleden dat Passage Bleu – 300 m2 in het teken van ontspanning en wellness – zijn deuren opende in België.

EVDP


Hoe kwam u op het idee om een salon te openen waar mensen zowel voor een gelaatsverzorging als een nieuw kapsel terecht kunnen?

“Ik heb altijd al een kapsalon willen openen waar vrouwen niet alleen hun haar kunnen laten stylen, maar waar ze ook een manicure kunnen laten doen, waar ze zich kunnen laten maquilleren enz. In de Verenigde Staten is dat concept erg populair. In 2012 ontdekte ik Passage Bleu in Frankrijk, een salon dat haar- en schoonheidsverzorging combineert. Ik was er meteen weg van, en besloot het handelsmerk in België te introduceren. Ik opende een salon in Chapelle-les-Herlaimont. Ik hoefde zelf niets uit te werken en kon alles gewoon overnemen van het Franse model: tarieven, protocols, gebruikte producten, voorgestelde opleidingen. We werken nu met acht schoonheidsspecialistes en beschikken over zeven themacabines voor uiteenlopende verzorgingen.”

Waarin voldoet Passage Bleu aan de moderne eisen?

“Klanten van nu willen hun tijd optimaal benutten. Bij Passage Bleu winnen ze precies tijd door verschillende behandelingen te combineren. Terwijl een product inwerkt, kunnen ze bijvoorbeeld hun nagels laten verzorgen. Onze klanten zeggen vaak: “Ik vind het leuk dat je hier alles tegelijk kunt doen.” De nagelbar en make-upbar zijn zichtbaar opgesteld, om onze klanten te inspireren. Terwijl de kapper zijn diagnose stelt, komt de schoonheidsspecialiste erbij om een aangepaste behandeling te suggereren. Soms zal een klant die enkel een afspraak had bij de kapper op advies van een van onze schoonheidsspecialistes uiteindelijk ook voor een verzorging van de oogomtrek opteren. Wij zijn ook gestart met een expreshaarstyling tegen 1 euro per minuut. Het haar wordt droog gestyled. Een afspraak is niet nodig.”

Wat is het verschil tussen haarstyling en schoonheidsverzorging in termen van winst?

“Momenteel boeken wij een omzet van 20.000 euro met onze kappersafdeling tegenover 15.000 euro in de schoonheidscabines. Wij hopen binnen afzienbare tijd een volmaakt evenwicht van 50/50 te bereiken door onze activiteiten verder uit te breiden.”

Welke verzorgingen zijn het meest in trek bij Passage Bleu?

“Er is erg veel vraag naar epilaties, vooral van de wenkbrauwen. Door de recente boom van de sociale netwerken gaat er steeds meer aandacht naar de oogopslag. We leven in een tijd waarin mensen veel aan hun imago en uiterlijk werken. Het is een snelle, gemakkelijke verzorging die weinig kost en onmiddellijk zichtbaar resultaat oplevert.”

Hoe doet u aan klantenbinding?

“We trachten bij Passage Bleu de schoonheidsverzorging een boost te geven met gratis verzorgingen, promotiemaanden, ‘abonnement’- formules. Zo proberen we de klanten aan ons te binden. We bieden vaak gratis verzorgingen aan, bijvoorbeeld make-up na een haarstyling. Ons haar- en make-uppakket is het hele jaar door erg populair. Het abonnementensysteem werkt ook erg goed: bij aankoop van tien prestaties krijg je er twee gratis. Aangezien het totaalbedrag al betaald is, komen klanten sneller in de verleiding om zichzelf een of ander productje te gunnen.”

Hebt u veel concurrentie?

“Voorlopig hebben we geen directe concurrenten in de streek. Het is een uitgesproken stedelijk concept dat het vooral moet hebben van voorbijgangers. Hier in Chapelle-les-Herlaimont hebben we geen voetgangerszone; mensen komen bewust naar ons toe en maken maar wat graag gebruik van onze parking. Onze enige concurrenten zijn de schoonheidsinstituten die meer op wellness mikken met zwembaden en sauna’s. Dat hebben wij dan weer niet.”

Wat onderscheidt Passage Bleu van een ‘klassiek’ schoonheidsinstituut?

“De prijzen bij Passage Bleu liggen lager dan in het instituut. Wij willen wellness voor meer mensen toegankelijk maken: de duur en de prijs van onze verzorgingen zijn dan ook haalbaar voor iedereen. Wij verkopen liever tien verzorgingen voor 40 euro dan drie voor 60 euro, want met democratische prijzen trek je meer mensen aan. Zo creëer je flow. We werken natuurlijk wat meer, maar aan het einde van de maand hebben we ook meer winst.”

Hoe ziet u de toekomst?

“Op korte termijn willen we een online reserveringsysteem invoeren voor ons volledige serviceaanbod. Volgens de statistieken maken de meeste klanten hun afspraak op het internet tussen 23 u. ‘s avonds en 8 u. ‘s morgens. Als de mensen meteen bij het reserveren betalen, heb je ook minder annuleringen en een hogere bezettingsgraad. Op middellange termijn hopen we een franchisenemer te vinden om een tweede Passage Bleu te openen in Brussel. In de hoofdstad zullen we meer in de kijker lopen.”

Meer info op www.passagebleu.be

3.jpg
4.jpg


BusinessEléonore Cucca