HaarNouveau : is het groepssalon, het kapsalon van de toekomst?

1.jpg

> Business

HaarNouveau :

is het groepssalon, het kapsalon van de toekomst?

Vier kapstoelen, drie stylisten en een flinke dosis innovativiteit wachten ons op in HaarNouveau, het eerste groepskapsalon in zijn soort van ons land. Dat concept kwam er niet zomaar. Veel denkwerk, twee jaar voorbereiding en heel wat gesprekken met experten gingen eraan vooraf.

Anja Van Der Borght


Bess Uyttendaele (35), zaakvoerder en bedenker van HaarNouveau, is van vele markten thuis. Na een job als technieker bij JOICO die ze combineerde met een job als leraar kappersopleiding in het volwassenonderwijs, gaf Bess 5 jaar lerarenopleiding aan de Arteveldehogeschool in Gent. Tussendoor werkte ze ook in een gerenommeerd kapsalon en een tijdje - in bijberoep - als kapper aan huis. “Ik geef ook regelmatig cursussen voor UCB/UBK”, zo vertelt Bess. “Over schaartechnieken, correct blond of grijs kleuren, creatief omgaan met krullen, … Al die jobs, al dan niet halftijds of - indertijd - in bijberoep beïnvloeden mijn persoon die constant op zoek is naar vernieuwing.” Die krijgt Bess nu ook bijna dagdagelijks met haar zaak HaarNouveau, een nieuw concept van groepskapsalon in De Pinte. “Als leraar gaf ik steevast les aan laastejaarsstudenten die als stagiair te maken kregen met het echte salonwerk”, vertelt Bess. “Hierdoor ben je als leraar nauw betrokken bij de professionele wereld, een wereld waar sommige leerlingen op hun leeftijd nog niet rijp voor zijn. Ik kreeg vaak de vraag: 'kan je met mij meekomen als ik later ga werken?' Het kwam er op neer dat sommige leerlingen een mentor nodig hebben. Zo kwam ik op het idee om afgestudeerden mentale en technische ondersteuning te bieden in een nieuwe formule.”

3.jpg

De baas neemt niet over

“Bijna vier jaar geleden startte ik HaarNouveau op, een groepssalon te vergelijken met een groepspraktijk van artsen. Ook wij vormen een team van zelfstandigen die samenwerken. De zelfstandigen zijn jongeren die pas van school komen en die ik begeleid naar een job als zelfstandige of naar een eigen salon. Het is niet zo dat ik hen louter een stoel verhuur en hen dan aan hun lot overlaat. In de meeste kapsalons mogen beginnende kappers slechts bepaalde dingen doen. Bij ons groeien ze in alles: van het ontvangen van de klant over het afrekenen tot het omgaan met conflictsituaties. Hier moeten ze het zelf doen en neemt de baas het niet zo maar over. De baas begeleidt hen daarentegen wel.”

Verroest in het vak

“Iedereen heeft begeleiding nodig”, zo gaat Bess verder, “zelfs een kapper die al twintig jaar in het vak zit, kan nog bijleren over nieuwe trends als vlechttechnieken of apps bijvoorbeeld. Vandaar dat er ook geen leeftijd staat op wie er bij ons aan de slag kan. In het pakket zit niet alleen een kapstoel maar ook een ganse branding. Ze krijgen training, coaching maar ook bijvoorbeeld naamkaartjes die ze in hun kleur kunnen kiezen en ze kunnen gebruik maken van onze website om een cliënteel op te bouwen. Kortom, ze moeten niet van nul beginnen.”

Leraar in het werkveld

“Ik heb het concept gelanceerd vanuit het besef hoe ik zelf zou willen behandeld worden als zelfstandige”, zo gaat Bess verder. “Ik vond in loondienst werken verschrikkelijk door de manier waarop je beperkt wordt door je functieomschrijving. Ik beschik over een té sterke eigen wil. Als ik volgende week iets anders wil lanceren, ben ik daar als zelfstandige helemaal vrij in. Mijn werk in het onderwijs bracht me altijd terug naar de basis en die is belangrijk maar als er iets nieuws is, dan wil ik daar ook iets mee kunnen doen. In het onderwijs is daar geen tijd of budget voor en dat frustreerde me al eens. Die vrijheid heb ik nu wel met mijn concept. Toen ik mijn salon opstartte, heeft JOICO mij trouwens gecontacteerd om mee te werken met het designteam en freelance les te geven. Dat soort zaken waarbij de focus meer op het creatieve ligt, zie ik dan wel weer zitten, daar leer ik zelf ook veel uit. Ik geef trouwens in ons salon ook cursussen op maat en train de verschillende stylistes van HaarNouveau om up-to-date te blijven.”

Nieuwe klanten

“Klanten worden bij ons ook van A tot Z begeleid terwijl in andere salons de ene de klant zal wassen, de andere knippen, de andere brushen en aan de kassa dan nog eens iemand anders - die uiteindelijk je haar niet eens heeft aangeraakt - advies gaat geven”, vertelt Bess. “Onze manier van werken vraagt om goede afspraken. Komt er een nieuwe klant binnen, dan hanteren we daarvoor een bepaalde werkmethodiek van ontvangen. Als je in een groepspraktijk start, moet je trouwens wel een teamplayer zijn. Het is niet de bedoeling dat we mekaars klanten gaan inpikken. Het voordeel aan ons concept is dan wel weer dat als je ziek bent of te laat door file, we mekaars klanten kunnen opvangen en dat neemt heel wat druk van de ketel. Beslist een stylist op een gegeven moment een eigen salon te openen dan kan die zijn of haar opgebouwde klantenportefeuille meenemen.”

Buikgevoel

“Volg je passie, je buikgevoel en je creativiteit, dat is mijn grootste devies”, vertelt Bess. “Bij de opstart van een zaak maak je een financieel plan maar uiteindelijk ervaar je ook een buikgevoel. Het is belangrijk om die twee te connecteren. Dat doe ik ook en dat werkt. We kunnen nu - na bijna vier jaar - zeggen dat ons concept een succesverhaal is en dat het tijd is om uit te breiden”, zo vertelt Bess, “meerdere salons volgens dit principe ... in elke provincie één ... waarom niet? We knipogen nu al naar Gent.”

HaarNouveau,

Pintestraat 15, 9840 De Pinte

Tel. 09 273 73 00

www.haarnouveau.beBusinessEléonore Cucca