JOICO School Contest finale: VIP only

1.jpg

> Actu

JOICO School Contest finale: VIP only

Niets komt zomaar uit de lucht gevallen. Ook de JOICO School Contest finaleshow niet... meer. Daar waar het sluitstuk van de wedstrijd vorig jaar nog een groot feest was voor alle deelnemers, is de slotshow met prijsuitreiking nu enkel nog voorbehouden voor de genomineerden. “Gewoonweg om de leerlingen nog meer te motiveren hun best te doen”, zo klinkt het bij JOICO.

Anja Van Der Borght


2.jpg
3.jpg

Maandag 14 mei net voor zessen. Enkele dames in pittige cocktail- en galajurken met prachtige kapsels voor de ingang van het Antwerpse Lindner Hotel reveleren dat hier vanavond iets te gebeuren staat. Binnenin schuiven enkele dito geklede dames aan de registratiebalie aan met een gouden envelop en VIP-uitnodiging in de hand. Dit jaar is de JOICO School Contest finale geen grote party voor de meer dan duizend deelnemers maar een exclusief feestje in de Skybar van het Lindner Hotel voor 220 genodigden.

“Vroeger nodigden we alle studenten die tijdens de JOICO School Shoot Contest de revue passeerden én extra schoolsympathisanten uit waardoor we met meer dan 1.200 genodigden op ons feest eindigden”, vertelt Miranda van Rossem, Marketing Manager JOICO Belgium. “Nu wilden we enkel de genomineerden en de leerkrachten van de deelnemende scholen uitnodigen om zo de studenten nog meer te motiveren om er echt bij te willen zijn. Afgelopen jaren voelden we toch wel aan dat bepaalde leerlingen onze eindshow een beetje als een verworven recht beschouwden en dat het voor hen weinig uitmaakte of ze al dan niet hard hun best deden. Wij willen voortaan de leerlingen die er echt voor gewerkt hebben, belonen.” “Ik vind het een goede zaak dat de finale meer VIP is en heb daar zelf ook voor gepleit”, vertelt medeorganisator Peter Platel (alias De Wakko kapper) die het evenement voor het derde jaar op rij coacht. “Het geeft een voorsmaakje van het echte leven; dat niets zomaar op een gouden schaaltje wordt aangeboden.”

4.jpg
5.jpg

Eén handtekening

“Je ziet echt aan de foto's dat het werk in niveau jaar na jaar stijgt”, zo gaat Platel verder. “Dit jaar zaten er al van dag één winnaars bij en dat creëerde bepaalde verwachtingen. In deze contest draait het allemaal om resultaat. De studenten worden tijdens de JOICO School Contest gecoacht om een prachtige foto te maken. Ze moeten werkelijk editorial werk neerzetten – het gaat dus niet om een kapsel dat de dag nadien nog draagbaar moet zijn – en ze begrijpen dat beter en beter en gaan daarin ook steeds verder. Het Educatieteam van JOICO Belgium (Sofie, Lesley, Kathy en Laura o.l.v. Katelijne Van den Broeck) zorgden dit jaar voor prachtige kleurresultaten. Alle styling is deze keer enkel door mezelf begeleid en dat reflecteert zich in meer eenheid in de foto's. Persoonlijk vind ik het ook een eerlijkere zaak naar de kandidaten toe dat ze allemaal door dezelfde persoon in de afwerking worden gestuurd.”

Leading lady

Na een ontvangst met aperitief en hapjes, konden de gasten genieten van een walking diner met wok- en pastagerechtjes en desserten. Rond 19.30 uur was dan het moment suprême aangebroken: de prijsuitreiking van alle genomineerden. Een wervelend gebeuren opgeluisterd door de humor van Katelijne Van den Broeck, Educatie Manager JOICO Belgium die de wedstrijd al 17 jaar organiseert en tv-gezicht Sean Dhondt. Na de pauze konden we kennismaken met Guillaume Lefever van Beautyzone, die tien jaar geleden ook deelnam aan de Shoot Contest en als mannenkapper automatisch model stond. Hij demonstreerde enkele kleurrijke opsteekkapsels en bracht mooie poëzie rond de schoonheid van het kappersvak. “Joico is voor mij synoniem met de ‘The JOI of Healthy Hair' oftewel het plezier van gezond haar; het is toch fantastisch dat je jouw klanten naar buiten kan laten gaan met gezond haar zowel vanbinnen als vanbuiten', vertelt Guillaume. “Verder wil ik nog meegeven dat je steeds je grenzen moet blijven verleggen – net zoals voor de fotoshoot – opdat het allemaal goed zou komen.”

Onlinevoting

“We hebben dit jaar ook voor het eerst een onlinevoting 'de publieksprijs' georganiseerd”, zo vertelt Miranda nog. “Van het ogenblik de genomineerden bekend waren, kon iedereen online eenmalig zijn stem uitbrengen.”

“Andere opvallendheid dit jaar waren de waanzinnig mooie kleurresultaten”, zo vertelt Platel. “Je merkt enerzijds dat de studenten meer durven maar anderzijds waren hun kapsels ook technisch bijzonder goed uitgewerkt, zeker als je rekening houdt met de beperking in tijd. De leerlingen kunnen maximum 3,5 uur à 4 uur werken en aldus in principe maar twee behandelingen doen. Ze moeten knippen en dan kan je een ontkleuring en een kleuring doen. Sommigen nemen het risico om voor drie à vier bewerkingen te gaan: ontkleuring, basiskleur met kleurtechniek én een toner maar dan moet je echt doorwerken. Reken daarbij dat binnen die groepjes leerlingen samenwerken die elkaar van haar noch pluim kennen. De vier tot zes scholen per dag worden in groepjes verdeeld en onderling gemengd. Bovendien hebben die jonge mensen geen ervaring met fotoshoots. Om 17u zijn ze weg en als je ziet welk resultaat ze op een dag neerzetten dat is ongelofelijk.” “Precies daarom vind ik het fijn dat die prijs 'Teamwork' voor de groepsleden die het beste hebben samengewerkt in het leven werd geroepen”, vertelt Platel. “Er is minder drama en als ze op een moment al toch eens in paniek raken, dan stimuleert die prijs hen om er toch weer tegenaan te gaan of zoals Guillaume het zo mooi verwoordde: je grenzen verleggen, daar draait het om.”

U vindt de lijst van winnaars op www.echoscoiffure.be
ActualitésEléonore Cucca